8 klassista kulttielokuvaa, jotka kaikkien tulisi nähdä – osa 1

Vaikka kulttielokuvan määrittelyt ovat jonkin verran amorfisia, yleensä elokuvat, jotka ovat inspiroineet epätavallisen omistautuneen fanijoukon, on määritelty kulttielokuviksi.
Ja vaikka jotkut elokuvakriitikot ovat väittäneet, että etikettiä tulisi soveltaa vain vähemmän tunnettuihin, underground elokuviin, nykyään on olemassa monia valtavirran suuria elokuvia, joita pidetään laajalti kulttileffoina, koska ne ovat kestävässä suosiossa omistautuneiden fanien joukossa. Tässä lista kymmenestä klassisesta kulttielokuvasta, jotka ovat edelleen suosiossa ja joita näytetään leffakouluissa osana koulutusta ympäri maailmaa vielä tänäkin päivänä.

El Topo (1970)

Alejandro Jodorowsky kirjoitti, ohjasi ja näytteli tässä surrealistisessa elokuvassa, jota voisi kenties parhaiten kuvailla mystiseksi lännenelokuvaksi. Elokuvassa taitava mustiin pukeutuva tarkka-ampuja matkustaa hevosella nuoren poikansa kanssa, jota hän kouluttaa kaltaisekseen pyssymieheksi. Tapettuaan sadistisen johtajan, joka tunnetaan Everstinä, tarkka-ampuja jättää poikansa munkeille ja lähtee salaperäisen naisen matkaan. Tämän jälkeen tarina muuttuu oudommaksi, kun tarkka-ampuja tapaa neljä asemestaria, ryhmän epämuodostuneita maanalaisia asukkaita ja rasististen uskonnollisten fanaatikkojen yhteiskunnan. 1970-luvulla El Toposta tuli teattereiden keskiyön elokuvaesitys, jossa John Lennon näki sen, joka johti siihen, että hän auttoi rahoittamaan Jodorowskin seuraavan elokuvan. Valitettavasti jakelijan kanssa oleva kiista esti El Topon julkaisemisen DVD:lle yhdysvalloissa vuoteen 2007 asti. Koska elokuva oli niin pitkään vaikeasti saatavilla, se vain lisäsi elokuvan mystiikkaa ja tänään, yli 40 vuotta elokuvan alkuperäisen julkaisemisen jälkeen, elokuvalla on edelleen omistettu fanipohja.


El Topo (1970)

Harold and Maude (1971)

Hal Ashbyn ohjaama Harold and Maude kertoo epätavallisesta rakkaustarinan nuoren pojan ja vanhemman naisen välillä. Elokuvassa Harold on varakas 20-vuotias, jota kiehtoo kuolema ja joka viettää päivänsä simuloimalla erilaisia itsemurhamenetelmiä ja osallistumalla hautajaisiin. Yhdessä näistä hautajaisista hän tapaa elämänsä rakkauden, 79-vuotiaan Mauden. Vaikka Maudella näyttää olevan myönteinen vaikutus Haroldiin, Maudella on omat ongelmansa kuoleman kanssa, ja on päättänyt lopettaa elämänsä 80-vuotiaana. Harold ja Maude sai kriitikoilta sekalaisia arvosteluja, mutta elokuvan ympärille on kertynyt uskollinen kultti faneja, jotka arvostavat sen ainutlaatuista tummaa huumoria. Päähenkilöiden välisen epätodennäköisen romanssin lisäksi, tämä kulttielokuvaklassiko on merkittävä sen soundtrackin ansiosta, jossa on useita alkuperäisiä lauluja, jotka tunnettu muusikko Cat Stevens (nykyään nimellä Yusuf Islam) on säveltänyt ja esittänyt.

Pink Flamingos (1972)

John Waters ohjasi, kirjoitti, tuotti ja selosti tämän vuoden 1972 kulttielokuvan, joka on luultavasti hänen tunnetuin elokuvansa. Elokuvassa Drag queen Divine esittää maanalaisen rikollisen hahmoa, joka asuu vaaleanpunaisessa perävaunussa äitinsä ja poikansa kanssa ja nauttii lempinimestään “Filthiest Person Alive”. Kun kilpailijat Connie ja Raymond Marble lyövät veto Divinen lempinimen anastamisesta, kummatkin mielenkiintoisia hahmoja täynnä olevat vastakkaiset ryhmät ryhtyvät kilpailemaan toisiaan vastaan vastenmielisessä käyttäytymisessä. Kilpailu huipentuu elokuvan tunnettuun viimeiseen kohtaukseen, jota heikkohermoisten ei tulisi katsoa ainakaan elokuvateatterissa. Tästäkin elokuvasta tuli suosittu myöhäisillan näytöksillä. Kiistanalaisella ja tarkoituksella transgressiivisellä sisällöllään, Pink Flamingos on edelleen yksi kuuluisimmista kulttielokuvista. 

Pink Flamingos (1972)

The Rocky Horror Picture Show (1975)

Jos on olemassa yksi elokuva, joka kaikkien mielestä ansaitsee kulttielokuvatittelin, se on varmasti Rocky Horror Picture Show. Tästä Jim Sharmanin ohjaamasta musikaalisesta komediakauhuelokuvasta on tullut kansainvälinen sosiaalinen ilmiö. Elokuvassa nuori pari, jonka auto hajoaa, hakee apua läheisestä linnasta, jossa he kohtaavat epätavallisten ihmisten joukon, jota johtaa maapallon ulkopuolelta tullut transvestiitti. Huolimatta siitä, että elokuva on yli 40 vuotta vanha, Rocky Horror Picture Show näkyy edelleen monissa elokuvateattereissa ympäri maailmaa ja pitää ennätystä historian pisimmästä elokuvateatterijulkaisusta, IMDb:n mukaan. Faneille on syntynyt perinne katsella elokuvaa ja pukeutua suosikkihamoikseen ja laulaen mukana lauluosuuksien aikana.