Akatemian palkinnot

Academy Awards, suomennettuna Akatemian palkinnot, tunnetaan ehkä parhaiten nimellä Oscar- palkinnot, joita edeltää niin kutsuttu Oscar- gaala. Kyseessä on maailman suurin elokuva-alan palkintotilaisuus, jossa tunnustusta saavat niin näyttelijät, käsikirjoittajat, ohjaajat kuin puvustajatkin, tekniikasta ja äänimaailmasta vastaavia ammattilaisia unohtamatta. Palkintotilaisuutta seurataan ympäri maailmaa ja sen ympärillä käydään kiihkeää spekulaatiota ja keskustelua kauan ennen voittajien julkistamista kuin myös pitkään itse tilaisuuden jälkeenkin.

Oscar- palkintoa pidetään tärkeimpänä elokuva-alan tunnustuksena ja meriittinä, joka muistetaan mainita aina varsinkin tietystä näyttelijästä, ohjaajasta tai elokuvasta puhuttaessa. Olemme oppineet tunnistamaan, että Oscar- palkinnon itselleen pokannut taho kuuluu alansa huippuluokkaan ja kyseessä on varmasti huomion arvoinen ammattilainen tai katsomisen arvoinen elokuva. Monen näyttelijän suurimpana unelmana on voittaa uransa aikana ainakin kerran Oscar- palkinto ennen eläköitymistään, mutta myös ehdokkuus on monelle varsin iso merkkipaalu uralla. Useat näyttelijät pääsevätkin ehdokkuuksille tämän tästä, mutta palkinto saattaa antaa odottaa itseään kauankin, ehkä jopa ikuisesti. Kun kyseinen pysti mahdollisesti vihdoinkin pokataan itselleen, on kyyneleiden ja kiitosten määrä yleensä varsin ylenpalttinen eikä ylistyssanoja säästellä. Hetkeä tituleerataan uran kohokohdaksi ja palkinnon vastaanottamista maaliviivaksi, johon on tähdätty alusta alkaen.

Paul Jyrälä

Kyseessä ovat siis Yhdysvaltain elokuva- akatemian jakamat palkinnot, joiden voittajat nimetään vuosittain. Palkinnoksi saatava patsas muistuttaa muodoltaan mieshahmoa, jota kutsutaan Oscariksi. Varmoja ei olla, mistä nimi pokaalille on alkujaan peräisin, sillä nimitystä on ehditty käyttää jo pitkään, ainakin vuodesta 1934 lähtien. Voittajat päätetään akatemian jäsenten kesken, joita on yhteensä yli 6 000. Elokuva- akatemia on perustettu vuonna 1927 ja sen suomalaisia jäseniä ovat tällä hetkellä ohjaajat Selma Vilhunen ja Renny Harlin. Aikaisemmin joukkoon kuului myös suomalainen äänisuunnittelija Paul Jyrälä.

Ensimmäiset Oscar- palkinnot jaettiin 16. toukokuuta vuonna 1929, Roosevelt- hotellissa Hollywoodissa. Poikkeavaa nykyiseen käytäntöön liittyen oli, että voittajat ilmoitettiin jo kuukausia etukäteen ja tilaisuus oli siis vain virallinen palkintojen luovutus seremonia. Nykyään palkintotilaisuuteen liittyy kutkuttavaa jännitystä, sillä voittajat pidetään visusti salassa ennen varsinaista palkintojenjakoa ja tulos tulee aitona yllätyksenä niin katsojille, kuin voittajalle itselleenkin. Palkinnon saajat kategorisoidaan useaan eri ryhmään ja voittaja valitaan muun muassa parhaalle elokuvalle, mies- ja naispääosalle kuten myös sivuosille, lavastukselle, puvustukselle, ohjaukselle, musiikille ja maskeeraukselle, vain muutamia mainitakseen. Myös eri elokuvakategoriat saavat omat voittajansa. Esimerkiksi paras lyhytelokuva, animaatio ja vieraskielinen elokuva palkitaan erikseen.

Oscar- gaala 2019

Tänä vuonna vuosittainen gaala järjestettiin 24. helmikuuta, Hollywoodin Dolby- Teatterissa, Los Angelesissa. Televisiointi tapahtuu yleensä suorana lähetyksenä ympäri maailmaa, jolloin myös kotona on mahdollista seurata palkintojen jakoa ajantasaisesti. Yhdysvalloissa gaalan tuottajana toimi televisiokanava ABC ja Suomessa lähetystä sai seurata Yle Teema- kanavalta.

Tämän vuoden gaalaan liittyi myös hieman draamaa, sillä se järjestettiin ensimmäistä kertaa 30 vuoteen ilman juontajaa. Juontajaksi oli alunperin valittu koomikko Kevin Hart, mutta pesti peruttiin miehen homofobisten twitter- julkaisujen vuoksi, jotka tosin olivat tulleet julkisuuteen jo vuosia sitte, mutta nousseet uudelleen esille gaalan alla. Tapahtumaan ei haluttu liittää moiseen suvaitsemattomuuteen liittyviä asenteita, joten tv- kanava ABC antoi Hartille potkut, eikä gaalaan valittu uutta juontajaa hänen tilalleen.

Tänä vuonna parhaan elokuvan tittelin sai Green Book, parhaan miespääosan palkinto jaettiin Rami Malekille elokuvasta Bohemian Rhapsody ja puolestaan parhaan naispääosan voittajaksi valikoitui Olivia Colman The Favourite elokuvasta.

Palkinnot jaettiin kaikkiaan 24 eri kategoriasta ja eniten pystejä kahmi elokuva Bohemian Rhapsody, voittaen jopa neljä palkintoa.