Bohemian Rhapsody – Elokuva Queenista

Queen on vuonna 71 perustettu englantiulainen bändi, joka pääse hetkessä maailman huipulle erikoisella, yllättävällä ja omalaatuisella tyylillään. Queen on rock-yhtye, joka sekoitti musiikkiinsa vaikutteita kaikkialta ja kaikesta.
Musiikkia ei voi kuvailla mihinkään genreen, sillä joskus heidän taitavissa äänityksissään käytettiin vaikka kuuttakin eri musiikkigenren tyyliä ja tapaa. Yhtyeen pääsolisti Freddie Mercury kuoli syöpään 1991. Lähes kymmenen vuotta sen jälkeen bändi kuitenkin ryhdistäytyi tekemään uuden laulajan kokoonpanolla albumia ja maailmankiertuetta. Yhtye oli Freddie Mercurin johdolla yksi maailmanlaajuisesti tunnetuimpia rockbändejä ja vaikutti suuresti siihen, mihin musiikkigenre oli matkalla. Maailmanlaajuisesti bändillä oli jopa seitsemäntoista listan kärkisingleä ja yli 300 miljoonaa kappaletta myyntiä albumeistaan. Kuuluisimpia kappaleita ovat Queenilta muun muassa Bohemian Rhapsody, josta 2018 julkaistu elokuva on saanut myös nimensä sekä muun muassa The Show Must Go on.

Elokuva Freddie Mercurista

Syntyjään Farrokh Bulsarana tunnettu Sansibarilta lapsena häädetty perheen toinen lapsi muutti nimensä Freddie Mercuriksi taiteilijauransa aikana. Persialaisperheensä lähetti Freddien sisäoppilaitokseen Intiaan Bombayhin, jossa hän sai myös englanninkielisen lempinimensä englanninkielisiltä ystäviltään. Hän oli aktiivinen nuori ja kiinnostunut musiikista jo pienenä. Freddie oli varsinainen lavaesiintyjä ja äänialaltaan huomattavan lahjakas laulaja. Hän aloitti Smile bändin laulajana, josta myöhemmin tuli hänen nimeämänään Queen. Ensimmäinen albumi julkaistiin 1973. Laulajan oma yksityiselämä sai aina kovasti huomiota, mitä laulaja ei halunnut antaa. Hänen seksuaalisuutensa oli aina tapetilla mediassa ja vaikkakin hän asui seitsemän vuotta aviopuolisonsa Maryn kanssa, hän lopulta viimeiset kuusi vuotta elinajastaan hän asui kampaaja Jim Huttonin kanssa yhdessä. Queenin uran puoli vaiheessa kun Mary ja Freddie lopettivat asumisensa yhdessä, kylläkin pysyen loppu elämän ystävinä, Freddie aloitti hurjan elämän kiertäen täysin homoseksuaalina homobaareissa, riettaillen ja käyttäen myös kokaiinia. Lopulta tämä tie loppui kun laulaja stara sai tietää sairastuneensa AIDS: iin. Viimeiseen elinvuoteensa levyttänyt laulaja kuitenkin piilotteli sairauttaan yleisöltä, ystäviltä ja medialta ja kasvatti muun muassa parran peittääkseen sairautensa. Päivää ennen kuolemaansa, hän julkisti medialle sairautensa. Hän kuoli kotonaan 24.marraskuuta 1991 ja jätti lähes koko omaisuutensa entisen vaimonsa Mary Austinille, perheelleen ja siskolleen. Viimeiselle elämänkumppanilleen ei jätetty kuin puoli miljoonaa puntaa.

Elokuva Freddie Mercurista

Elokuvahuumaa

Elokuvassa Freddietä näyttelee näyttelijä Rami Malek, joka tekee uskomattoman todentunteisen roolisuorituksen ilman kuitenkaan ylinäyttelemästä liikaa Queenin pääsolistia. Kohtauksissa on kiinnitetty paljon huomiota pieniin, kommentin omaisiin lauseisiin, jotka ovat ikonisia Queenin historiassa. Elokuva päättyy Live Aid konserttiin, joka on Queenin historian suurimpia esiintymisiä sekä hienoimpia show-esiintymisiä. Tämä hetki on elokuvassa otettu loppu huipentumaksi, eikä suotta. Elokuvan tunnelma on tarinan kertomisen osalta hieman pitkäveteinen kunnes lopun hekuma järähtää musiikin lisäksi katsojan sydämeen. Tunnelma mikä välittyy konsertista ja miten sen pienet yksityiskohdat on saatu kuvattua viimeistelee upean elokuvan niin, että se jää kihelmöimään iholle. Maryn ja Freddien rakkaustarina on myös toinen kaunis ja hienosti aseteltu kombinaatio elokuvassa. Heidän rakkaus toisiinsa ja heidän alkuaikojensa yhdessä asuminen ja kihlaus on tehty sydäntä lämmittäväksi. Tuo hyvinkin erikoinen omalaatuinen ja jollain lailla toki hieman kieroontunut suhde on yksi elokuvan tärkeimmistä juonen johdatteluista. Kohtaukset Maryn kanssa ovat katsojallekin aina hyvin jännittäviä, koska näyttelijöiden suoritukset ovat huumaavat. Pettymys, rakkaus ja tunteet säilyvät ja näkyvät valkokankaalta katsojalle asti todellisina ja aidonoloisina. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen elokuva, vaikka itse bändi ei olisi omalla suosikki listalla.