CGI-tekniikka elokuvissa

CGI-tekniikka elokuvissa

Elokuvateollisuus on suuri ala niin taloudellisesti kuin monella muullakin tavalla. Elokuvateollisuus muuttuu jatkuvasti, se muuttaa muotoaan pysyäkseen ajanhermolla ja pitääkseen elokuvien katsojat kiinnostuneina. Elokuvien tekeminen ei nykypäivänä välttämättä ole enää pelkkää näyttelijöiden ohjausta ja erilaisten taustojen valmistelua. Kaikissa elokuvissa ei suinkaan käytetä enää oikeita näyttelijöitä nykypäivänä. Tietysti jo vuosikymmenien ajan elokuvateollisuudessa on tuotettu niin sanottuja sarjakuva-elokuvia tai piirrettyjä elokuvia, joissa ei myöskään käytetä oikeita näyttelijöitä. Sarjakuviin tai piirrettyihin perustuvat elokuvat koostuvat suurelta osin käsinpiirrettyihin olioihin ja hahmoihin, joita on muokattu elokuvalaiseen liikkuvaan muotoon. Sarjakuviin tai piirrettyihin perustuvat elokuvat ovat usein jo nykypäivänä menneen talven lumia. Tämän tapaisia elokuvia ei enää tuotannosta löydy suuressa määrin, vaan niiden tilalle on tullut enemmän tietotekniikalla tuotettuja elokuvia.

Tänä päivänä elokuvateollisuudessa tuotetaan paljon elokuvia käyttämällä hyödyksi niin sanottua CGI-tekniikkaa. CGI-lyhenne koostuu englannin kielisistä sanoista Computer-generated imagery ja sillä tarkoitetaan siis tietokoneella tuotettua erityistä grafiikkaa, jota käytetään elokuvien tekemisessä. Tämän tekniikan avulla esimerkiksi elokuvien hahmot saadaan näyttämään suhteellisen aidoilta, vaikka ne ovatkin vain grafiikalla tuotettuja mielikuvahahmoja.

Tietokonetekniikat ovat kehittyneet aivan valtavasti viimeisten vuosikymmenien aikana ja ne kehittyvät koko ajan edelleen lisää. Tietokoneilla saadaan tuotettua upeita kuvia sekä kohtauksia elokuviin. Tällä tekniikalla saadaan luotuja upeita efektejä ja erilaisia illuusioita elokuviin. Moni voisi kuvitella näitä CGI-tekniikalla tuotettuja graaffisia tuotoksia ihan aidoiksi ja oikeiksi, koska ne ovat usein niin lähellä todellista maailmaa. CGI-tekniikassa vain mielikuvitus on rajana, ei siis ihme, että se on ollut todellinen menestys elokuvateollisuudelle. Kaikkiin elokuviin ei haluta enää palkata kalliita näyttelijöitä, vaan halutaan luoda jotain aivan uudenlaista, mutta kuitenkin aidolta näyttävää tuotetta. CGI-tekniikka tuo useisiin uusiin elokuviin oivallisen ratkaisun.

Piirretyt elokuvat vai CGI-tekniikka elokuvat?

Elokuvia on tänä päivänä saatavana laidasta laitaan. Vanhat elokuvat ovat usein edelleen suosittuja, vaikka ne onkin tuotettu niin sanotulla vanhemmalla tekniikalla. Mutta uudentyylisiä elokuvia ilmestyy suuremmassa määrin. Elokuvien katsojat päättävät viime kädessä, millaisia elokuvia he haluavat katsella. Katsojaluvut ja myyntiluvut kertovat elokuvien menesyksestä. Näitä lukuja seuraamalla voidaan siis päätellä onko jokin elokuva onnistunut vai ei.

Vanhat klassikot, vanhat piirretyt elokuvat säilyvät usein suosiossa sukupolvilta toiselle. Niissä tarinan sisällöllä on suuri merkitys, eikä niitä katsoessa välttämättä kiinnitetä niin suurta huomiota elokuvan laatuun tai siihen, että millaisella tekniikalla se on tehty. Klassikko on aina klassikko, kun se sille tasolle on kerran päässyt.

Piirretyt elokuvat vai CGI-tekniikka elokuvat?
Piirretyt elokuvat vai CGI-tekniikka elokuvat?

Toki nykypäivänä on paljon katsojia, jotka haluavat mielellään katsella aivan uudentyyppisiä elokuvia. Heille vanhat klassikot eivät ole enää kiinnostavia, vaan heille on tärkeää itse elokuvan laatu ja se miten elokuva on tuotettu. CGI-tekniikka on todella oivallinen ratkaisu ja sen suosio ollaan huomattu elokuvateollisuudessa jo hetki sitten. Tällä suhteellisen uudella tekniikalla saadaan tuotettua aivan uuden tyyppistä ainesta, ilman että tarvitsee käydä missään paikan päällä valokuvaamassa tai ottamassa videokuvaa. CGI-tekniikalla tuotetuissa elokuvissa voidaan käyttää käsikirjoittajan omaa mielikuvitusta aivan rajattomasti. Tämä tekniikka mahdollistaa aivan uuden ulottuvuuden elokuvien tekemiseen. Ei siis ihme, että tällä tekniikalla tuotetut elokuvat ovat nousseet katsojien suosioon.

CGI-tekniikalla tuotettuja elokuvia on ehkä tässä kohtaa hyvä mainita muutama esimerkki. Lasten elokuvista voidaan mainita vaikka Paavo Pesusieni, se on tuotettu käyttäen hyödyksi CGI-tekniikkaa. Monille ikäryhmille soveltuvat Jurassic Park -elokuvat on toteutettu myöskin käyttäen hyödyksi tätä suhteellisen uutta tekniikkaa. Jurassic Park elokuvassa efektit ovat aivan upeat ja monimuotoiset. Avatar -elokuvassa tekniikkaa on käytetty todella monipuolisesti, jopa näyttelijät on tässä elokuvassa korvattu CGI-tekniikkaa hyödytäen. Esimerkkien listaa voisi jatkaa loputtomiin, niin suosittu tämä kyseinen tekniikka on elokuvateollisuudessa.