Denzel Washingtonin Surullinen Roolihahmo Man On Fire Elokuvassa

Man on fire on toimintaelokuva vailla vertaa.
Yleensä toimintaelokuvista puuttuva yhteiskunnallinen pointti on tässä elokuvassa otettu hyvin huomioon ja toimintaelokuvana tämä elokuva on muutenkin todella poikkeuksellinen. Pääosaa esittävä Denzel Washinton tekee täydellisen roolisuorituksen. Koko elokuva on tähditetty mahtavilla ja rooliinsa täysin eläytyvillä näyttelijöillä ja se tekeekin vielä elokuvasta paremman kuin se on. Elokuvasta puuttuu normaalin kaavan mukaisuus mikä yleensä paistaa toiminta elokuvissa läpi ja siitä puuttuu myös rakkausdraama, vaikkakin toki pientä silmäpeliä elokuvasta kuin elokuvasta löytyy. Tässä elokuvassa ei kuitenkaan millään lailla keskitytä romantiikkaan, mutta tässä elokuvassa ei myöskään keskitytä pelkkään raakaan ampumiseen tai muuhun toiminta “höttöön” vaan se on juuri sopivassa määrin miksaus niin rikosdraamaa kuin toimintaakin.

Denzelin roolihahmon luonne

Denzel Washington esittää elämää nähnyttä tappajaa Johnia, jonka historiasta ei elokuva itsessään kerro enempää muuta kuin, että hän on entinen CIA agentti. Elokuvassa saa sellaisen käsityksen, että John on aikaisemmin ollut jonkinlaisessa pahassa mukana ja katuu sitä suuresti juomalla alkoholia päivittäin ja myös lukemalla raamattua. Unettomat yöt, viskipullo ja itsemurha aikeet vaivaavat hänen elämäänsä. Hahmona hän on puhumaton ja negatiivinen. Melankolisuus paistaa läpi lähes jokaiselle ja hänellä onkin sellainen hällä väliä asenne sekä turhautuminen omaan elämäänsä. Elokuvan pääosassa esiintyvä pikku tyttö saa kuitenkin tämänkin jääräpäisen rikkinäisen sydämen heltymään ja eräs yö tajuamaan, että hänelläkin ja hänenkin elämällään on jokin merkitys. Mikä tuo merkitys sitten onkaan, se on selvästi yhteyksissä tuohon pieneen enkeliin ja Denzelin roolihahmo saa taas syyn elää. Valitettavasti tyttö kidnapataan suoraan Johnin naaman edestä ja elämän into valuu kuin taivaan tuuliin. Johnilla ei ole enää mitään menetettävää. Hän päättää, vaikkakin tappamisen päivät piti olla ohi, että hän kostaa ja etsii joka ikisen tytön kidnappauksessa mukana olleen henkilön käsiinsä ja tappaa niistä joka ikisen. Tästä alkaa kostonhimoisen, elämänsä menettäneen ammattitappajan hurja kissa hiiri leikki, jossa kukaan tai mikään ei ole esteenä tytön kidnappauksen ja pieleen menneen lunnaiden ja tytön vaihdon epäonnistumisen selvittely. Johnilla ei ole mitään eikä ketään menetettävänä, joten Mexicon suurimpiin kuuluvan korruptoituneen poliisin ylläpitämä rikollisliiga saa tuntea järisyttävän koston tämän entisen agentin puolesta. Kohtauksien ja kostonhimon viekkaus sekä niiden mielikuvituksellisuus ja raakuus yllättää katsojan.

Juoni

John Creasy on lähtenyt tapaamaan entistä collegeansa Mexico Cityyn ja päätyy tulemaan palkatuksi perheeseen, jossa perheen ainoalle lapselle Pita Ramosille halutaan hankkia edullisesti henkivartija. Mexico Cityssä kaikkien keskiarvoa rikkaimpien perheiden lapset ovat suuressa vaarassa tulla kidnapatuksi. Tästä syystä myös tällä perheellä on pakottava tarve saada uusi henkivartija lapselleen, että he voivat päästää tämän kouluun entisen henkivartijan lähdettyä paremman palkan perässä. Mr. Creasy suostuu työhön vaikka ilman minkäänlaista henkivartijan kokemusta. Ensiksi työ on hankalaa, sillä Johnilta puuttuu täysin mielenkiinto ja intohimo olla muiden ihmisten kanssa tekemisissä, mutta uintikilpailun jälkeen ja uintiopetuksen jälkeen, Pita ja John löytää ystävyyden ja John kiintyy Pitaan täysin. Pita on alusta saakka rakastanut Johnia ja kokenut henkivartijansa hänelle yhtenä kaikkein lähimmistä ihmisistä. John ei olisi ikinä ajatellutkaan saavansa Pitasta uutta ystävää. Yksi päivä, Pitan ollessa pianotunnilla, kidnappaajat iskevät Pitan kimppuun viekkaasti. John haavoittuu ampumisessa niin pahasti, että lähes menettää henkensä. Johnin ollessa sairaalassa Pitan lunnaat anastetaan kesken kidnapatun lapsen ja rahan vaihtoa. Pita on mennyttä. Mutta kosto elää.

Juoni