Hector ja Onnen Etsintä

Hector ja onnen etsintä, on 2014 julkaistu elokuva psykiatrista, joka päättää lähteä etsimään onnellisuutta ja matkustaa ympäri maailman ilman aikaisempaa kokemusta tämän kaltaisesta matkailusta. Elokuva on saksalainen Peter Chelsomin ohjaama elokuva. Elokuvassa Simon Pegg, joka esittää Hectoria vetää täydellisen roolin Hectorina. Tuona elämäänsä kyllästyneenä psykiatrina.

Juoni

Elokuvassa on täydellisessä parisuhteessa elävä kokopäivä työksi psykiatrina toimiva Hector, jolla on kaikki hyvin. Hector menee töihin, saa rakkautta, elää upeassa asunnossa ja hänellä on ystäviä, perhe ja hyvä terveys. Mutta jotain puuttuu. Joka päivä Hector kuuntelee ammattinsa puolesta asioita mitkä on huonosti ja kuinka elämä on huonoa ja kuinka onnettomia hänen asiakkaansa ovat. Yksi päivä, kaikki tuntuu kaatuvan päälle ja päivä päivänsä jälkeen nuo asiakkaiden ongelmat alkavat pännimään Hectoria ja lopulta hän murtuu ja huutaa asiakkaalleen. Yksi hänen asiakkaista tulkitsee hänen mieltänsä, sillä asiakas on selvännäkijä. Tämä tulkitsija kertoo Hectorin lähtevän pitkälle matkalle. Ei aikaakaan, Hector päättää että lähtee kiertämään maailmalle kunnes voi ratkaista ongelman, mistä se onnellisuus oikein löytyy. Hectorilla on yksi päämäärä matkallansa myös. Hän haluaa mennä tapaamaan Yhdysvaltoihin hänen nuoruuden rakkauttaan. Hectorin ymmärtävä vaimo antaa Hectorin mennä, mutta matkojen aikana parisuhteeseen syntyy kitkaa. Varsinkin siksi, että Hectorin vaimo tietää, että Hector on menossa tapaamaan nuoruutensa rakkautta ja pelkää menettävänsä hänet. Hector matkustaa muun muassa Afrikkaan, jossa hän tulee kidnapatuksi paikallisen rikollispomon luokse vahingossa, kun rikolliset ovat varastamassa autoa mihin Hector on nukahtanut takapenkille. Rotan kanssa päiviä putkassa ollessaan Hector kuitenkin onnistuu aivan sattumankaupan kautta pääsemään vapaaksi yllättävän juonen käänteen takia. Tämä kokemus herättää Hectorissa vieläkin kovemman ja syvemmän kokemuksen siitä, että onnellisuutta on tutkittava ja se pikku hiljaa hahmottuu Hectorin mieleen. Vieraillessaan Tiibetissä vuoristossa sijaitsevalla munkkiluostarilla, hän on ystävystynyt yhden Buddhalaisen munkin kanssa, joka toimii hieman neuvonantajan ja vinkkien jakajan roolissa Hectorille. Matkan viimeinen pysäkki, nuoruuden rakastetun luona vierailu, siitä syntyvä soppa omassa parisuhteessa ja siellä tiedemiehen aivoja tutkivassa kokeessa käyminen nitoo koko elokuvan perussanoman yhteen. Mitä on onnellisuus? Kaiken jälkeen, niin oli, suru, pelko, hävitys, kärsimys, nauru, jännitys, kaikki ne tunteet mitä tunnemme. Ne ovat onnellisuus. Se on niitä kaikkia! Tämä on lopullinen päätös elokuvalle.

Hectorin muistivihko

Koko juoni ja kertomus tiivistyy Hectorin mukana olevaan muistikirjaan, johon hän piirtää ja kirjoittaa ne aiheet ja ideat mitä matka hänelle tuo. Hectorin muistikirjassa on lyhyitä muistiinpanoja, siitä mitä kaikkea se onnellisuus on. Muistikirja on hauska ja niputtaa hyvin elokuvaa. Elokuvassa on muutenkin kliseiksi luokiteltuja, mutta erittäin viisaita sanontoja. Yksi niistä on se, että paras osa elämää on sen eläminen. Toinen lausahdus on se, että joskus sinun pitää olla hieman eksyksissä, että voit löytää itsesi. Koko elokuvan kiteyttävä muistivihko itsessään on kaunis ja täynnä viisauksia siitä, mitä on onnellisuus. Elokuvan onnellisuus on filosofisesti samankaltaista kuin muun muassa Tiibetin Buddhalaisuudessa. Se on elämäntapa ja ei mikään ohimenevä tunnen vaan perustaso ihmisen olemukselle, jota voidaan nostattaa tai joka voi surun tai vihan kohdatessa heikentyä, mutta vain hetkellisesti, sillä ihminen palaa aina takaisin siihen onnellisuuden tasoonsa, mikä on pohjimmainen tunne elämästä. Elokuva inspiroi etsimään omaa onnellisuutta ja inspiroi myös matkustamaan. Elokuva sopii kaikille ja tuo yleensä hyvän mielen jokaisen katsojansa kasvoille.