Kaikkien aikojen parhaat elokuvaohjaajat

Käymme läpi tässä artikkelissa elokuvahistorian suurimmista ohjaajista, jotka ovat ansainneet eniten Akatemian palkintoja ja kriittistä tunnustusta.

Luetteloon kuuluu ohjaajia, jotka ovat jo voittaneet merkittäviä palkintoja, niille, jotka jatkavat potentiaalia voittaa Oscarit ja elokuvantekijät, jotka Akatemia on unohtanut heidän elinaikanaan. Korkean tason ohjaajien taitovaatimus on massiivinen – suurten tiimien kanssa työskentelystä ja hallinnasta vahvaan esteettiseen ja taiteelliseen herkkyyteen, kyvystä myydä ideoita tuottajille ja mahdollisille yhteistyökumppaneille. Vaikka monet ovat hallinneet elokuvien tekemisen todellisen työn, vain harvat ovat onnistuneet luomaan todella ikimuistoisia, tärkeitä elokuvia, jotka kestävät aikaa. Usein näistä elokuvantekijöistä suurin osa ei ole tehnyt Motion Picture Academy -elokuvaa, erityisesti uransa aktiivisimman, elintärkeän ajanjakson aikana. Alfred Hitchcock ei koskaan voittanut parhaan ohjaajan patsasta, vaikka hän on ehkä kaikkien elokuvien ohjaajien esikuva ja varmasti yksi merkittävimmistä tekijöistä nykypäivän elokuvalle ja genreille. Martin Scorsese vei lopulta kotiinsa parhaan johtajan työstään ”The Departed”, mutta tämä elokuva tuli pitkään niiden elokuvien jälkeen, joista Scorsese todennäköisesti muistetaan parhaiten – ”Mean Streets”, ”Taxi Driver”, ”Raging Bull” ja niin edelleen.

Tässä luettelossa ei oteta huomioon sitä, kuka on voittanut menneisyydessä tai voittaa tulevaisuudessa, vaan keskittyy pelkästään elokuvan laatuun ja itse elokuvien merkitykseen.

Stanley Kubrick

Stanley Kubrick (26. heinäkuuta 1928 – 7. maaliskuuta 1999) oli amerikkalainen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja. Hänet mainitaan usein yhtenä suurimmista ja vaikutusvaltaisimmista elokuvantekijöistä. Hänen elokuvansa, jotka ovat enimmäkseen romaanien tai novellien adaptaatioita, kattavat laajan valikoiman lajityyppejä, ja ne on merkitty niiden realismin, tumman huumorin, ainutlaatuisen elokuvan, laajan asettelun ja musiikin herättävän käytön vuoksi.

Alfred Hitchcock

Sir Alfred Joseph Hitchcock (13. elokuuta 1899 – 29. huhtikuuta 1980) oli englantilainen elokuvaohjaaja ja tuottaja, jota pidettiin laajalti elokuvan historian vaikuttavimpien elokuvantekijöiden joukossa. Hän ohjasi yli 50 elokuvaa kuuden vuosikymmenen uran aikana.

Martin Scorsese

Martin Charles Scorsese (syntynyt 17. marraskuuta 1942) on amerikkalainen elokuvantekijä ja historioitsija, jonka ura on kestänyt yli 50 vuotta. Scorsese käsittelee aiheita, kuten italialaista ja sisilialaista amerikkalaista identiteettiä, roomalaiskatolisia käsitteitä syyllisyydestä ja lunastuksesta, uskoa, machismoa, modernia rikollisuutta ja jengiristiriitoja. Monet hänen elokuvistaan tunnetaan myös väkivallan kuvauksesta.

Steven Spielberg

Steven Allan Spielberg (syntynyt 18.12.1946) on amerikkalainen elokuvantekijä. Hänet pidetään yhtenä uuden Hollywood-aikakauden perustajista ja yksi suosituimmista elokuvahistorian johtajista ja tuottajista.

Quentin Tarantino

Quentin Jerome Tarantino (syntynyt 27. maaliskuuta 1963) on amerikkalainen elokuvantekijä ja näyttelijä. Hänen elokuvilleen on ominaista epälineaariset tarinat; satiirinen aihe; väkivallan estetiikka; laajennetut vuoropuhelun kohtaukset; ensemble-tyylinen näyttelijäkaarti, jotka koostuvat vakiintuneista ja vähemmän tunnetuista näyttelijöistä; viittaukset populaarikulttuuriin ja moniin muihin elokuviin; ääniraidat, jotka sisältävät pääasiassa kappaleita ja pisteitä 1960-luvulta 1980-luvulle asti; ja neo-noir-elokuvan ominaisuudet.

Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola ( syntynyt 7. huhtikuuta 1939) on amerikkalainen elokuvaohjaaja, tuottaja, käsikirjoittaja ja elokuvasäveltäjä. Hän oli keskeinen hahmo uudessa Hollywoodin elokuvan aallossa.

Akira Kurosawa

Akira Kurosawa (Kyūjitai: 黒 澤 明, Shinjitai: 黒 沢 明 Kurosawa Akira; 23. maaliskuuta 1910 – 6. syyskuuta 1998) oli japanilainen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja, joka ohjasi 30 elokuvaa 57-vuotisen uran aikana. Hänet pidetään yhtenä elokuvan historian tärkeimmistä ja vaikutusvaltaisimmista elokuvantekijöistä.

Christopher Nolan

Christopher Edward Nolan (syntynyt 30. heinäkuuta 1970) on englantilainen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja, jolla on sekä brittiläistä että amerikkalaista kansalaisuutta. Nolanin elokuvat juurtuvat tyypillisesti epistemologisiin ja metafyysisiin teemoihin, joissa tutkitaan ihmisen moraalia, ajan rakentamista ja muistin ja henkilökohtaisen identiteetin muokattavaa luonnetta. Hänen työnsä on läpäissyt materialistiset näkökulmat, epälineaariset tarinankerrontaukset, käytännön erikoistehosteet, innovatiiviset äänimaisemat, suurikokoiset elokuvafotografiat ja analogiset suhteet visuaalisen kielen ja kerronnan elementteihin.

Christopher Nolan