Maailman parhaat hiihtäjät kautta aikojen

Hiihto on etenemistapa, jossa liu’utaan eteenpäin käyttäen apuna suksia, jotka ovat jalkojen alla. Tämä liikuntamuoto tapahtuu lumella, usein valmiiksi tehtyjä latuja pitkin. Sukset ovat pitkänmalliset liukumiseen sopivat niin sanotut laudat, jotka ovat ohuet molempiin jalkoihin erikseen laitettavat. Näillä suksilla työnnetään vauhtia vuorotellen jalkoja käyttäen, jolloin tulee liukumisefekti, jolla taas päästään eteenpäin. Usein hiihtämisen apuna on myös sauvat, joilla työnnetään enemmän vauhtia liikkumisen helpottamiseksi. Sauvoilla voi myös hallita liikkumista esimerkiksi käännöksissä ja ne myös auttavat tasapainon pitämisessä. Tällöin sauvoja liikutetaan maassa samaan tahtiin jalkojen kanssa, jolloin tasapaino pysyy kasassa.

Alun perin hiihto keksittiin helpottamaan liikkumista Suomen vaikeina ja lumisina talvina, jolloin se oli talvisin yksi yleisimmistä liikkumismuodoista. Lapset jopa menivät talvisin kouluun hiihtämällä aikanaan, silloin kun ei ollut vielä olemassa samanlaisia lumenaurauspalveluita, kuin nykypäivänä. Tämän jälkeen hiihdosta tuli Suomen kansallislaji, josta on olemassa monia kymmeniä alalajeja. Se on vakiinnuttanut paikkansa kansainvälisenä urheilumuotona, joka on virallisena lajina jopa olympialaisissa. Kansainvälisestä urheilustatuksesta huolimatta, sitä edelleenkin käytetään liikkumismuotona luonnossa ja paikoissa joissa kävellen liikkuminen on haastavaa suuren lumimäärän takia. Se on myös kävelyä nopeampi liikkumismuoto, joten talvella maastossa liikkumisessa hiihto on oiva valinta. Usein myös tunnettuja luontopolkuja pitkin menee painetut hiihtoladut, jolloin liikkuminen on huomattavasti helpompaa. Hiihdon alkuperää on vaikea arvioida ja uskotaan että se on saanut alkunsa jo kymmeniä tuhansia vuosia sitten alkuasukkaiden aikaan. Historiantutkimuksissa on löydetty arkeologisia näytteitä Venäjältä noin kahdeksan vuosituhannen takaa ja Kiinasta on löydetty seinämaalauksia, joissa on esiintynyt suksia jo 10 000 vuotta sitten. Näistä ei kuitenkaan ole mitään virallisia kirjoja tai dokumentteja. Nykyaikainen hiihto sai kuitenkin alkunsa Skandinaviasta, jossa hiihdon tarve on ainakin Lapissa ollut erittäin suuri.

Lista tunnetuimmista ja arvostetuimmista hiihtäjistä

 1. Bjørn Dæhlie
  Tämä norjalainen mies dominoi miesten hiihtoa yli kymmenen vuoden ajan, jolloin kukaan muu hiihtäjistä ei tätä hiihtomestaria pystynyt voittamaan. Hän sai 17 MM-mitalia ja 12 olympiamitalia, joka mitalien määrässä hiihtäjien ennätys.
 2. Marit Bjørgen
  Marit on kaikkienaikojen paras naishiihtäjä. Marit on edeltäjänsä mukaan kotoisin Norjasta, joka on ilmeisesti hiihtolegendojen tunnettu maa. Hän on saanut 8 olympiakultamitalia ja 18 MM-kultamitalia. Marit kyllä jaksaa vetää täysillä vuosi toisensa jälkeen.
 3. Charlotte Kalla
  Ruotsista kotoisin olevan Kallan uralla ei ole kummempia notkahduksia sattunut joka on tehnyt hänen urastaan jopa poikkeuksellisen tasaisen. Hän on erittäin monipuolinen hiihtäjä, joka on voittanut ennen uransa loppumista 9 olympiamitalia ja 12 MM-mitalia.
 4. Ljubov Jegorova
  Tämä henkilö on uuden Venäjän aikojen ensimmäinen superhiihtäjä. Tämän naisen 90-luvun dominanssi hakee vertaistaan. Ljubov on voittanut 6 olympiakultaa ja oli vuoden 1992 ja 1994 olympialaisten menestynein urheilija. Hän kuitenkin kärähti vuonna 1997 piristeen käytöstä, joka vei hänen mitalinsa.
 5. Petter Northug
  Petter on norjalaisten dominanssien ruumiillistuma 2000-luvulla. Northugin dominanssi kesti kymmenisen vuotta MM-kilpailuissa, jonka aikana hän sai jopa 13 kultamitalia kyseisistä kilpailuista. Hän tuli tunnetuksi loppukireistään, jollaisia tuskin tullaan hetkeen näkemään uudestaan.
 6. Raisa Smatanina
  Raisa edustaa neuvostoliiton perinteitä. Hän voitti urallaan 22 arvokisamitalia, erittäin pitkällä urallaan. Hän sai ensimmäisen kultamitalinsa vuonna 1974 ja oli edelleenkin voittamassa kultaa 1992 kilpailuissa. Hänen uransa kesti menestyksekkäänä muutamia vuosikymmeniä.
 7. Stefania Belmondo
  Italiasta kotoisin oleva hiihtäjä, joka erottuu ylitse muiden. Hän on voittanut jopa 10 olympiamitalia ja 13 MM-mitalia. Hän myös pääsi sytyttämään olympiatulen vuona 2006.
Lista tunnetuimmista ja arvostetuimmista hiihtäjistä