Miksi Titanic valloitti maailman?

Muistatko vielä Titanic-elokuvan? Titanic on vuoden 1997 amerikkalainen eeppinen romanttinen katastrofielokuva, jonka on ohjannut, käsikirjoittanut ja tuottanut James Cameron. Hänen inspiraatio elokuvalle alkoi hänen kiinnostuksesta haaksirikkoihin. Tuotanto alkoi vuonna 1995, kun Cameron kuvasi dokumentin varsinaisesta Titanic-hylystä. Titanic on fiktiivinen kertomus RMS Titanic laivan uppoamisesta, ja se kertoo tarinan eri yhteiskuntaluokan matkustajista, Leonardo DiCapriosta ja Kate Winsletista, jotka rakastuvat aluksen neitsytmatkalla.

Julkaisupäivän jälkeen 19. joulukuuta 1997, Titanic saavutti kriittisen ja kaupallisen menestyksen. Elokuva voitti 11 Elokuva-akatemian palkintoa, mukaan lukien parhaan elokuvan ja parhaan ohjaajan palkinnoista. Titanic oli ensimmäinen elokuva, joka saavutti miljardin dollarin lipputulot, ja jonka maailmanlaajuinen brutto oli yli 1,84 miljardia dollaria. Se pysyi kaikkien aikojen katsotuimpana elokuvana, kunnes Cameronin Avatar-elokuva ylitti uudelleen ennätyksen vuonna 2010. Titanicin 3D-versio, joka julkaistiin 4. huhtikuuta 2012 muistoksi sataman vuosisadan ajan, ansaitsi sille vielä 343,6 miljoonaa dollaria maailmanlaajuisesti. maailmanlaajuisesti yhteensä 2,18 miljardia dollaria ja tekee siitä toisen elokuvan yli 2 miljardiin dollariin maailmanlaajuisesti (Avatarin jälkeen). Pitkään ennen Titanic-elokuvaa, Titanic-laivan tarinaa oli jo todistettu kirjoilla, näytelmillä, näyttelyillä, dokumenteilla ja muilla elokuvilla. Viime kuukausiin asti Pohjois-Atlantilla huhtikuussa 1912 uponneen aluksen, jonka mukana kuoli yli 1500 ihmistä, oli suurelta osin rajoittunut Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan. Elokuva pystyi kuitenkin houkuttelemaan yleisöjä myös niissä maissa, joissa uppoamattoman laivan kohtalo ei koskaan kuulunut suosituimpaan tarinoihin. Vaikka elokuva alkoi vihdoin osoittaaa merkkejä hidastumisesta Yhdysvaltain lipputiloissa, se oli pitkään myrskyisä ulkomailla, ilmeisesti ylittäessään jopa Tuulen viemää -katsojaluvut.Tämä kaikki ei tietenkään olisi voinut tapahtua ilman Hollywoodin massiivista rahoitusta, erikoistehosteita, julkisuutta ja mikä tärkeintä, jakeluverkostoa. Mutta elokuva löi lähes kaikki markkinat, suuret ja pienet, sellaisella voimalla, että oli mahdotonta olla tietämättä sen olemassaolosta, ettei ollut kuullut Celine Dionin laulavan teeman laulua “My heart will go on”.Nopea katsaus siihen, miksi elokuva on saanut aikaan niin voimakkaita reaktioita ympäri maailmaa, tarjoaa muita – enemmän emotionaalisia, vähemmän kaupallisia – syitä: Titanic’ kertoo tarinan, jota pidetään totena; se on traaginen rakkaustarina operaattisesta ulottuvuudesta, koska tuntemus on tiedossa; se osoittaa luonnon kauhistuttavan ja mystisen voiman, ja Leonardo DiCaprion kohtalokas työväenluokan sankari, johon teini-ikäiset tytöt rakastuvat. Toisin sanoen, elokuvassa on kaikki hyvän draamaelokuvan piirteet, se herättää isoja tunteita: rakkautta ja pelkoa.

 

Elokuvan vastaanotto eri maissa

Eri maat ovat kuitenkin nähneet Titanic-ilmiön omilla tavoillaan. Brittiläisten aristokraattien mielipiteet elokuvassa nähtyjen jäykkien yläluokkaisten henkilöiden ylimielisesä esiintymisestä. Ranskalaiset keskittyivät elokuvan piilotettuun poliittiseen viestiin (parempi ruoka ensimmäisen luokassa, parempi tanssi kolmannessa luokassa). Ja Saksalaiset rinnastivat laivan kohtalon nykyaikaisen tekniikan ylimielisyydestä – ”Luonto iskee takaisin!”.’ Riippumatta eri kulttuurisista selityksestä Titanic ylitti  yli 100 miljoonaa dollarin lipputulot kussakin edellä mainituista maista. Kiinalaiset ovat kiirehtineet näkemään elokuvan, koska sitä näytetään vain 127 teatterissa Kiinassa, laittomien videoiden jalkakäytävämarkkinat kukoistavat. Kiinalaiset eivät halunneet nähdä elokuvaa, vaikka heidän oma kommunistisen puolueen päällikkö Jiang Zemin kiitti sitä kansallisessa kansankongressissa pidetyssä puheessaan? Hän ei tietenkään puhunut elokuvan tekemisestä. Hänelle Titanic oli loistava esimerkki riskipääomasta työssä. Hollywoodin valta tehdä rahaa, noin 543 miljoonaa dollaria Yhdysvalloissa ja noin 933 miljoonaa dollaria enemmän muualla maailmassa – mutta myös sen kyky muokata maailman mielikuvitusta siihen pisteeseen, että sadoilla miljoonilla ihmisillä on lopulta tämä yhteinen kokemus elokuvasta. Itse asiassa elokuva on tullut kulttuurisen viittauksen kohteeksi.

Elokuvan vastaanotto eri maissa