Moulin Rougen Spektaakkelimainen Musiikkielokuva

“Kaikkein suurina on rakastaa ja saada vastarakkautta”. Huutaa Toulouse-Lautrec tippuen näyttelylavan katolta tuhatpäisen hämmentyneen yleisön katsoessa hyvin kummalliseksi mennyttä näytelmää intialaisesta tytöstä, jonka oli tarkoitus rakastua suureen Maharadzaan köyhän sitarinsoittajan sijasta, mutta toisin näyttäisi käyvän. Tanssimusikaali tanssimusikaalin sisällä on mielenkiintoinen teema tässä iki-ihanassa romantikkojen itkuleffassa. 2001 Julkaistu elokuva nimeltään Moulin Rouge!, on tarina rakkaudesta Moulin Rougen kabareetanssijatähden Satinen (näyttelijänä Nicole Kidman) ja kirjailijarentun Christianin (näyttelijänä Ewan McGregorin) välillä. Elokuva tuntuu ja näyttää siltä, että sen teosta on nautittu täydellä innolla. Se on täynnä hauskuutta, magiaa, tanssia ja huumaa ja silti se on hyvin sekopäinen toteutukseltaan, joka kertoo että tekemisessä on yhdistelty niin vaikutteita nykymaailmasta kuin entisajan Pariisista sekä jopa Bollywood-maailmasta. Siinä yhdistyvät niin boheemisuus, mikä oli tuon ajan Pariisin teema kuin sitten sekalainen musiikkitarjontakin.

Elokuvan musiikki

Elokuvan musiikkioikeudellisissa luvissa kuuleman mukaan meni yli kaksi vuotta, sillä ohjaaja ja elokuvan musiikkisovitukset olivat niin erikoisia ja vaativilta artisteilta, että koko elokuvan teko oli kovasti näistä luvista ja tekijänoikeuksista kiinni. Ohjaaja halusi yhdistää musiikkia niin 1900-luvulta kuin nykypäivältä, jotta elokuvan päärooli Christian tuntuisi elokuvassa tarpeeksi kekseliäältä ja erilaiselta kirjailijalta. Musiikkikappaleissa on omat sovituksensa ja niissä on sekoitettu niin esimerkiksi The Beatlesia kuin Madonnaakin. Kuuluisimpia ja näkyvimpiä sävellyksiä ja sovituksia ovat muun muassa herkkäkohtauksellinen tapahtuma, jossa Nicole Kidmanin rooli hahmo ja kirjailijarenttu ensikertaa ovat kohdanneet ja siitä myös rakastumassa toisiinsa, vaikkakin Christian onkin jo tässä kohtaa yltiö rakastunut Satine-nimiseen kauniiseen naiseen. Tässä kohtauksessa lauletaan päähahmojen puolesta laulu: “One Day I`ll Fly Away”. Toinen mieleenpainuva musiikkiesitys ja tanssispektaakkeli elokuvassa on kohtaus, jossa Harold Zidler (näyttelijä Jim Broadbent), joka on koko Moulin Rougen omistaja ja Satinen pomo yrittää vakuuttaa himokasta Herttuaa (näyttelijä Richard Roxburgh) siitä miksi ei saanutkaan Satinea sänkyynsä luvatusti. Zidler koittaa vakuuttaa herttualle, että Satine lähti ripittäytymään ja puhdistautumaan synneistään, jotta sitten kun he tapaisivat ja pääsisivät yhdessä viettämään yönsä, minkä Zidler on herttualle luvannut vastalahjana siitä, että kabareen näytelmän rahoitus tulee herttuan kautta. Ja sitten kun Satine tuntee olonsa puhtaaksi ja ripittäytyneeksi, hän on kuin neitsyt taas. Ja tästä lähtee hyvin vallanomaisesti ja himokkaasti sekä huumorintajuisesti kuvattu tanssikohtaus, jossa musiikista vastaa, tottahan toki, Madonnan biisistä tehty sovitus: “Like A Virgin”. El Tango de Roxanne, tuo musikaaliin mustasukkaisuuden ja vihan eloa kovalla sovituksellaan ja tarinallaan ja on yksi vahvimmista tulkinnoista musiikillisesti koko elokuvassa. Ehkä kuitenkin lopun herkkä, mutta mahtipontinen lopetuksen suurimpia lauluja on kirjailijarentun Christianin kirjoittama salainen rakkauslaulu näyttelijälahjakkuudelle ja rakastetulleen: “Come What May”. Joka tuudittaa kauniisti elokuvaa katsovat romantikot hetkeksi täydelliseen huumaan katsoessaan kuinka rakkaus taas voittaa kaikki esteensä. Mutta ilman juonipaljastuksia, voisi tässä kohtaa epäillä, että voittaako se siltikään?

Elokuvan menestys

Elokuva lopulta voitti Oscar-ehdokkuudet parhaasta puvustuksesta ja parhaasta lavastuksestansa vaikkakin oli myös ehdokkaana parhaan naispääosan roolistansa sekä myöskin ehdokkaana parhaaksi elokuvaksi. Roolisuorituksiltaan Nicole Kidman veti mielettömän esityksen onkin varmasti hänen uransa aikaisista elokuvista yksi parhaimmista. Elokuva on saanut IMDb:ssä arvosteluksi 7.6 pistettä ja sitä on arvostellut lähes kaksi ja puoli sataatuhatta arvostelijaa. Elokuva on yksi 1001 elokuvasta, mitkä on nähtävä ennen kuin kuolee-listalla. Elokuva on kielletty alle yksitoista vuotiailta, mutta suurilta osin elokuva käsitellee valtaa, seksiä ja kabaree elämää, joka ei sovi perheen pienempien nähtäväksi. Elokuva luokitellaan draama-elokuvaksi, musikaaliksi ja romanssiksi.

Elokuvan menestys