Onnellisen Elokuvan Onnelliset Ajatukset

Hector ja onnen etsintä on 2014 julkaistu elokuva, jossa käsitellään onnellisuutta huumorillisen näkökulman ja matkustelun kautta.
Elokuvassa psykologi kyllästyy asiakkaidensa onnettomiin tarinoihin ja haluaa lähteä selvittämään mitä on todellinen onnellisuus ja onko se saavutettavissa. Elokuva kiteytyy muistivihkon ympärille, jossa on ajatuksia Hectorin tutkimuksessa onnellisuudesta. Muistivihko on hieno elämänopas itsessäänkin, ja elokuva todellakin katsomisen arvoinen. Tässä lyhyesti muistivihkon muistiinpanot suomennettuna.

Muistivihkon sanomat

Hectorin muistivihkon ensimmäinen muistiinpano on: Vertailu voi heikentää onnea. Tällä tarkoitetaan sitä, että jos vertailee itseään muihin tai vertailee mitä itsellänsä on ja mitä toisella on, se voi todella heikentää onnellisuuden oloa. Jos koko ajan tuntee, että jollakin toisella on paljon enemmän kuin itsellänsä, se ei voi johtaa onnellisuuteen. Onnellisuus on sitä, että osaa arvostaa sitä mitä itsellä on, eikä jatkuvasti vertailla omaansa toisten omaan. Toinen muistiinpano on se, että moni ihminen miettii, että jos on rikas tai tärkeä, se tuo onnea. Kolmas pointti ja kovinkin lyhyesti onnellisuuden esteiden selkeyttävä lause on se Hectorin muistivihkossa, että moni ihminen näkee onnellisuuden vain heidän tulevaisuudessa. Onnellisuus tulisi olla juuri nyt ja tässä oleva ominaisuus. Jos sitä olettaa näkevänsä tulevaisuudessa, se karkaa sinne aina nykyhetkestä. Onnellisuus on tunne, ja tunteita ei voi tuntea kuin tässä ja nyt. Tunteita ei sitä paitsi voi ennakoida. Seuraava muistiinpano on Hectorin ajatus: Onnellisuus voisi olla vapautta rakastaa enemmän kuin yhtä naista kerrallaan. Sen jälkeen Hector lisää kuitenkin pian: Joskus onnellisuus on sitä, ettei tiedä koko tarinaa. Kuudennen muistiinpano on munkilta, ketä Hector tapaa vuoristossa. Epäonnen välttely ei ole oikea polku onnellisuuteen. Eli lyhyesti selitettynä se, että välttelee elämässä kaikkensa epäonnisia asioita tai pyrkii aina tekemään jotain sellaista ja sellaisia ratkaisuja ettei vaan voi joutua onnettomaan tilanteeseen, vie yleensä juuri sitä kohti. Onnellisuus ei ole siis vastakohtaa epäonnelle. Seitsemän muistiinpano on kysymys, mikä tuo onnellisuutta ja pyrkii antamaan selkeän ohjeen siihen, minkälaisia ihmisiä ympärilläsi pitäisi olla. Kysymys kuuluu näin: “ Tuoko ihminen, kenen kanssa ole, sinut pääsääntöisesti ylös vai puskeeko hän sinut alas?”. Kysymykseen liittyy se, että onnettomien ihmisten ympäröivänä on lähes mahdotonta olla onnellinen jos jokainen ihmiskontaktisi jatkuvasti tuo sinua alas päin ja vie mielialasi matalaksi. Kysymyksen sanoma siis on, että tulisi aina pyrkiä löytämään ympärille sellaisia ihmisiä, jotka tuovat mielialasi ylös ja jotka kannustavat sinua ja eivät syö energiaasi vaan saavat sen kirkastumaan. Tällöin lähiympäristösi ja tärkeimmät ihmissuhteesi perustuvat hyvään onnelliseen energiaan ja jokainen läheisesi voi säihkyä ja säihkytte yhdessä. Seuraava muistiinpano on se, että onnellisuus on omaan kutsumukseesi vastaamista.

Muistivihkon sanomat

Onnellisuus on tulla rakastetuksi sellaisena kuin olet

Yhdeksäs muistiinpano kertoo, että onnellisuus on tulla rakastetuksi sellaisena kuin olet. Kymmenen taasen kertoo täysin elokuvan rungosta, nimittäin numero kymmenen on bataattipaistos, joka ruoka, mitä Hectorin Afrikkalainen ystävä teki hänelle. Hector kirjoittaa muistiinpanoihinsa myös sen, että pelko estää onnellisuuden. Ja onnellisuus on sitä, että tuntee olevansa täysin elossa. Rankkojen kokemuksien kautta päästyään vapaaksi kidnappaajilta Hector kirjoittaa: “Onnellisuus on tietää, miten juhlia”. Seuraava muistiinpano sisältää paljon: Kuuntelu on rakkautta. Kuuntelu on yksi askel rakkauteen ja se avaa uusia monia ovia kun osaa kuunnella. Viidestoista muistiinpano, jonka Hector kirjoittaa, on viimeinen muistiinpano ennen loppua. Nostalgia ei ole mitä se joskus oli. Tämän jälkeen Hector palaa kotiin, menee naimisiin rakastettunsa kanssa ja on selvittänyt mitä on onnellisuus. Se on kaikkea. Se on kaikki ne tunteet.