Stand By Me – Viimeinen Kesä On Draamaelokuvien kuningas

1986 julkaistu elokuva Stand By Me, vie katsojan pikkupoikien seikkailulle mukaan etsimään kateissa olevan pojan ruumista.
Stepheng Kingin kirjoittamaan novelliin perustuva näytelmä, jonka on käsikirjoittanut Raynold Gideon yhteistyössä Bruce A. Evanssin kanssa on koskettava draama siitä, miten kasvaa vanhemmaksi ja kuinka lapsuuden rippeet karisevat ja alta täytyy kuoriutua oikeassa elämässä selviytyvä nuori. Elokuva oli ehdolla Oscariin, mutta todellisuudessa tämä filmi olisi pitänyt voittaa parhaan elokuvan Oscar. Lapsinäyttelijöiden roolisuoritukset, muun muassa Kiefer Sutherlandin uskomaton näyttelemisen taito näkyy elokuvassa. Kiefer Sutherland tunnetaan isoimmasta roolisuorituksestaan todella suuren suosion saaneen sarjan nimeltään 24 pääosan, Jack Bauerin näyttelemisestä. Kieferin näyttelijäkokemus kuitenkin tulee alun perin jopa hänen suvustaan, sillä isänsä oli myös tunnettu näyttelijä. Nykyään Kieferiä voi nähdä epäsäännöllisen säännöllisesti valkokankaalla useinkin erilaisten draamojen tai action-elokuvien näyttelijänä. Näyttelijä on suoriutunut hyvin myös muun muassa kauhu-elokuvissa. Toisaalta myös huumori elokuvissa ja muun muassa Simpsoneissakin nähty näyttelijä onkin monilahjakkuus eikä ole näyttelijänä jämähtänyt vain yhteen genreen niin kuin esimerkiksi näyttelijä Jim Carreylle on käynyt. Tosin Jim Carrey on tehnyt myös muutamia elokuvia huumori-elokuvien ulkopuolella, mutta häntä on todella vaikea kategorisoida muuhun elokuvatuotantoon ja katselu elämyksenä nähdä tuo humoristiseksi leimattu näyttelijä toisessa roolissa on aluksi hyvin hämmentävää.

Juoni

On kesä 1959 Castlerokissa Oregonissa, jossa neljä 12-vuotiasta nuoruuden rajamailla olevaa pikku  poikaa viettävät yhdessä kesäänsä. Pojat ovat ystävä joukkio Gordie, Chris, Teddy ja Vern. Pojat päättävät lähteä retkelle etsimään kateissa olevaa poikaa, jonka sijainnista on pieni havainto. Nuoruuden hulluuksissaan pojat tutkimusretkeilevät ja odottavat innolla sitä, että löytävät pojan ruumiin. Matka on pidempi kuin pitikään ja matkalla kohdataan myös muutama vaaratilanne muun muassa kun pojat päättävät mennä rautatiesiltaa pitkin kanjonin toiselle puolelle, koska muuta väylää ei näytä olevan. Keskellä siltaa he huomaavat kaikkein pahimman mahdollisen tapahtuvan. Sillalle on tulossa juna, joka ei pysty enää hätäjarrutuksella turvallisesti pysähtymään vaan kiitää kovaa vauhtia kohti poikia. Pojat juoksevat niin lujaa kuin pystyvät kohti sillan toista päätä, jotta eivät jäisi junan alle. Mutta yksi pojista on hitaampi kuin muut ja on todella hilkulla ettei poika jää junan alle. Yhdessä ystävykset kuitenkin selviävät tästä koettelemuksesta. Matkalla ruumiin löytöpaikalle he alkavat oppimaan enemmän toisistaan, ystävyydestä ja kasvamisesta. Kaikki ei ole kuin silloin kun oltiin viattomia lapsia ja ystävyyden rakoilevat mitä vanhemmaksi tullaan. Poikien tarina koskettaa, sillä lähes jokaisella on nuo muistot omasta lapsuudestaan kun ystävyys oli yksinkertaista ja sen ympärille ei tarvinnut rakentaa suojamuureja. Kun aikuistutaan, kaikkoaa myös osa niistä vanhoista lapsuuden ystävistä mitä oli silloin kun oltiin lapsia ja tämä tarina muistuttaa jokaista elokuvan katsojaa niistä ajoista. Vaikka elokuva alkaa olemaan aika vanha filmi, on sitä silti mukava katsoa.

Juoni

Stephen Kingin novelleihin perustuvat elokuvat ovat useinkin hyvin koskettavia ja ihmisläheisiä elokuvia. Kirjailijaneron luovuus ja tarinointikyky on mieletöntä. Kirjat ja novellit saavat käsikirjoittajan lahjakkuuden mukaan hieman erilaisen päällysteen, mutta ajatukset ja luovuus sekä Stephen Kingin tapainen hienon hieno maagisuus kuitenkin aina elokuvissa säilyy. Tämä on yksi niistä harvoista elokuvista missä ei ole kuitenkaan taikauskoista tai hieman fantasiamaista toteutusta tai mitään yliluonnollista mukana mikä usein kylläkin kuuluu tämän kirjailijan taiteellisuuteen.