Suosituimmat suomalaiset elokuvat

Suosituimmat suomalaiset elokuvat

Vuosien varrella on ehditty tehdä monia, eri genreihin kuuluvia suomalaista elokuvia. Onko sinulla jokin ehdoton suomalainen suosikki, joka on tehnyt sinuun suuren vaikutuksen? Oletko katsonut tuon elokuvan montakin kertaa? Onko sinulla kenties tietty suosikkinäyttelijä? Kun kyseinen henkilö on mukana missä tahansa elokuvassa, mielestäsi se on huikea. Ei sinänsä väliä, oliko itse elokuvassa edes mitään kunnon juonta. Kun lempinäyttelijä oli siinä mukana, ei sitä muuhun ehtinyt keskittyäkään. Vuodesta 1970 lähtien suomalaisten elokuvien katsojaluvuista on alettu pitää kirjaa. Nyt onkin aika hieman tehdä havaintoja liittyen näihin kirjauksiin. Mikä on ollut katsotuin suomalainen elokuva? Minkä yhden havainnon voi tehdä Top 10 osalta, kun tarkastelee Elokuvauutisten nettisivuilta löytyvää listaa katsotuimmista kotimaisista elokuvista?

Katsotuin suomalainen elokuva

Katsotuin suomalainen elokuva on Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas vuodelta 2017. Se perustuu saman nimiseen sotaromaaniin, jonka kirjoittaja oli Väinö Linna. Kirja ilmestyi vuonna 1954. Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas ei ole ensimmäinen elokuva Väinö Linnan kirjaan perustuen, vaan kolmas. Ensimmäinen Tuntematon sotilas -elokuvan ohjasi Edvin Laine ja se ilmestyi vuonna 1955. Toinen elokuva oli Rauni Mollbergin käsialaa ja se ilmestyi vuonna 1985.

Tuntematon sotilas kertoo jatkosodasta. Siinä pääsee hyppäämään suomalaisen konekiväärikompanian mukaan vuosiin 1941-1944. Valitsipa Tuntematon sotilas -elokuvan tai kirjan, saa omalta kotisohvalta aitiopaikan tuon kompanian matkan seuraamiseen. Muistan itse lukeneeni Linnan tunnetun sotaromaanin lukioaikoina. Erityisesti siitä jäi mieleen Antero Rokka sekä Rahikainen. Nuoruudessa, kun tuo historia ei niin kovasti säväyttänyt, piti kirjaa lukiessa mielenkiintoa yllä murteet, joita henkilöhahmot käyttivät. Henkilöt olivat luonteiltaan hyvin erilaisia ja erilaiset luonteenpiirteet tulivat erittäin hienosti tekstistä esille. Omalta osaltani täytyy sanoa, että nuorempana tuli useampana Itsenäisyyspäivänä katsottua tuo Edvin Laineen ohjaama Tuntematon sotilas. Aku Louhimiehen versiota en ole nähnyt. Kenties haluan pysyä uskollisena vanhalle, hyväksi todetulle versiolle tästä elokuvasta.

Top 10-havainto

Top 10-havainto
Top 10-havainto

Yksi silmiinpistävä havainto suosituimpien suomalaisten elokuvien Top 10:ssä on se, että sinne mahtuu peräti viisi Uuno Turhapuro –elokuvaa. Tämä havainto perustuu nyt siis Elokuvauutisten sivuilta löytyvään listaan katsotuimmista kotimaisista elokuvista. Riippuu tietysti täysin siitä, mitä listaa katsoo. Tuota kyseistä listausta katsellessa se oli kyllä heti huomattavissa. Kenties ainakin tämän listauksen mukaan suomalaiset, ketkä yleensä luetaan hiljaisiksi, vähäsanaisiksi jöröilijöiksi, saattavat sittenkin omata (ainakin salaisesti) sen humoristisen naurupuolenkin. Se ei välttämättä välity ulkomaalaisen kanssa käydyissä keskusteluissa. Ulkomaalainen puhua pulputtaa, kun suomalainen pitää vastauksensa yhden sanan mittaisina mörähtelyinä. Mitä tapahtuu kotona, pysyy kotona. Se, että Uuno – elokuvia mahtuu niin monta tuohon Top 10 –listalle antaisi viitteitä siitä, että kotisohvalta voisi löytää montakin suomalaista jöröilijää katsomasta Uuno- elokuvia ja nauramasta makoisasti. Ei suomalaiset siis välttämättä ihan päästä varpaisiin olekaan Jörö-Jukkia – ainakaan tämän listauksen mukaan.

Uuno Turhapuro on tietyllä tavalla täysin oman tiensä kulkija. Hänen ulkoisia tunnusmerkkejään ovat sekainen tukka, vaalea, rikkinäinen verkkopaita ja osa hänen hampaistaan on mustia. Mies on patalaiska. Hän löytää itsensä aina mitä kiperimmistä tilanteista. Jotenkin hän kuitenkin ratkaisee joka kerta tilanteen kuin tilanteen omaksi edukseen. Hannuhanhimaisuutensa lisäksi Uuno omaa loistavat puhelahjat. Uuno Turhapuron hahmo on jotenkin ihanan virkistävä vastapaino sille tämän päivän “perustyypille”, kuka vaan suorittaa hampaat irvessä ja stressi pukkaa korvistakin ulos. Ulospäin pitää tietysti näyttää, että kaikki on aivan mahtavasti. Uuno ottaa rennosti. Hän on juuri sellainen kuin haluaa olla. Muiden miellyttäminen jääköön muille. Kenties välimuoto Uunosta ja “perustyypistä” voisi toimia tämän päivän maailmassa.

Todettakoon näiden pohdintojen jälkeen, että jokainen saa edelleen tämänkin kirjoituksen jälkeen pitää sen oman lempielokuvansa. Sitä ei tarvitse vaihtaa Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas –elokuvaan tai Uuno Turhapuroon, jos ei halua. Jokainen saa myös itse päättää pysyykö jöröilijänä vai ei.