Vihreä Maili, Elokuva Kuolemaan Tuomituista

Vihreä Maili, englanninkieliseltä nimeltään The Green Mile on kirjailija Stephen Kingin novelliin perustuva elokuva vuodelta 1999.
Elokuvan nimi perustuu vihreään käytävään, joka on se viimeinen käytävä, mitä kuolemaan tuomitut vangit kävelevät sähkötuolille. Tästä syystä käytävää kutsutaan vihreäksi mailiksi. Tähtinä elokuvassa ovat Tom Hanks, Michael Clarke Duncan ja David Morse. Elokuva on kielletty alle 16-vuotiailta ja elokuvassa on muun muassa yksi todella raju kohtaus, joka ei sovi herkimmille. Elokuva on sekoitus draamaa, rikosta ja fantasiaa ja on kestoltaan kolmen tunnin pituinen. Suomessa elokuva julkaistiin helmikuussa 2000. Se on saanut 8.5 pisteen arvostelut elokuvien arvosteluiden mekassa eli imdb:ssä ja noussut yhdeksi top 30 parhaaksi elokuvaksi kautta aikojen. Se on saanut 4 Oscar-ehdokkuutta.

Elokuvan näyttelijäsuoritukset

Elokuvassa yhtä pää osaa näyttelee Tom Hanks roolissa Paul Edgecomp. Paul on vanginvartijana vankilassa kuolemaantuomittujen vankien osastolla yhdessä David Morsen roolihahmon Brutuksen ja pahantekijä Percyn kanssa. Percyn uskomattomasta roolisuorituksesta vastaa näyttelijä lahjakkuus Doug Hutchison. Yhdessä muiden vanginvartijoiden kanssa tarinan juoni perustuu näiden roolihenkilöiden arkisen uurastuksen ympärille kun päivästä toiseen he tekevät töitä vankien kanssa. Omat elämät, vankilan johtajan elämä ja vankien tarinat yhdistyvät viekkaaksi ja monimuotoiseksi kokonaisuudeksi. Tom Hanksin roolisuoritus elokuvassa on yksi parhaista roolisuorituksista ikinä. Hahmo on hyvin mietitty, hauska, tunteellinen ja siihen on helppo uppoutua. Vankien näkökulmasta elokuvassa keskitytään kolmen vangin tarinoihin enemmän kuin muiden. Tom Hankisin lisäksi toinen koko elokuvan avainhahmoista on vanki nimeltänsä John Coffey. John tuodaan osastolle syytettynä kahden pienen tytön raiskauksesta ja murhasta. John itse kokee olevansa syytön asialle ja tässä muutaman metrin kokoisessa jättimäisessä tummassa yksinkertaisessa ihmisessä on jotain, mikä kummeksuttaa koko vanginvartijoita. Elokuvan edetessä käy hyvin selväksi mikä tuo asia on mikä tässä erikoisessa Johnissa oikein on kyse. Tämän lisäksi yksi kamalimmista hahmoista vanginvartija Percyn lisäksi on yksi vangeista. Vanki nimeltänsä “Wild Bill” Wharton on kuvattu olevan villi ja todella huono tapainen vanki. Elokuvan edetessä kuitenkin täysi kylmäsydämisyys ja uskomattoman kamala empatian puute ja sekopäisyys korostuu ja aiheuttaa katsojalle paljon kylmiä väreitä ja inhoa. Kaikkein sympaattisin vanki, vanha mies Eduard tuo lähes jokaiselle katsojalle mieleenpainuvimman elokuvakohtauksen elokuvan puolessa välissä. Tämä vanki sulattaa katsojien sydämen ollessaan empaattinen ja kiltti. Michael Jeterin tähdittämä rooli elokuvassa onkin ehkä koko elokuvan koskettavin, jos ei oteta lukuun elokuvan eläintähteä vankilan lattialla seikkailevaa hiirtä joka niputtaa koko tarinan kauniista yhteen.

Elokuvan näyttelijäsuoritukset

Yhteenveto elokuvasta

Elokuva on kaunis, koskettava, raaka ja julman yhteiskunnan kuvaus. Elokuvaa ei pysty katsomaan herkistymättä ja sen useat kohtaukset ovat sellaisia, jotka syöpyvät verkkokalvoille ikuisiksi ajoiksi. Elokuvan rakenne on täydellinen ja ripaus fantasiaa ei kuitenkaan pilaa tai sekoita liikaa elokuvan todenmukaisuutta ja tarinankertomistyyliä. Aivan uskomattoman hyvät roolisuoritukset tekevät elokuvasta yhden maailman parhaista. Juonessa on helppo pysyä mukana, mutta monet yllätykset ja yllättävät käänteet tekevät elokuvasta mukaansa tempaavan vaikka se onkin kestoltaan huikeat yli kolme tuntia eli tarkemmin 189 minuuttia. Se miten paljon historiaa ja todellisuutta on tarinaan tuotu on yllättävä verrattuna kuitenkin siihen, että tarina perustuu fantasia-kirjoittaja Stephen Kingin novelliin. Kuolemaantuomittujen käyttäytyminen ennen sähkötuolia, katsomaan tulleiden vieraiden reaktiot, vankilan käytännöt ja kohtelu ovat kuin suoraan todellisuudesta. Näissä kohdissa elokuva saa huimat pisteet, että ovat onnistuneet sekoittamaan tarkkaa faktatietoa fiktiiviseen elokuvaan niin paljon.