Viisi elokuvaa, jotka pitää nähdä

Elokuvat ovat mielipidekysymys. Jonkun suosikkielokuva voi olla toiselle täysin sietämätön katsoa. Jos leffa on saanut klassikon tai kulttielokuvan maineen, sen katsominen perustellaan puhtaasti sillä, että se ”kuuluu yleissivistykseen”. Klassikkoelokuvaksi määritellään leffa, joka on esimerkiksi arvostettu kriitikoiden parissa. Kulttielokuvan tittelin taas saa, mikäli sillä on oma fanijoukko, joka pitää suosiota yllä tai myös joissain maissa kielletyt elokuvat ovat päässeet kulttileiman alle.

Mitä elokuvia sitten tulisi katsoa, jotta olisi niin sanotusti yleissivistynyt? Internet on pullollaan listoja leffoista, jotka pitäisi nähdä elämänsä aikana vähintään kerran. Esimerkiksi IMDB-sivustolla voi tutkia, mitkä elokuvat ovat saaneet parhaita arvosteluja katsojilta. Tässä myös meidän omat suosikit, jotka tulisi ehdottomasti katsoa, jos ne vielä ovat näkemättä.

Schindlerin lista

Vuonna 1993 valmistunutta Schindlerin listaa pidetään usein maailman merkittävimpänä elokuvana. Sen tarina perustuu tositapahtumiin liikemies Oskar Schindlerista, joka pelasti toisen maailmansodan aikana yli tuhat juutalaista natseilta. Elokuvaa pidetään ohjaaja Steven Spielbergin parhaimpana teoksena ja se onkin äärimmäisen vaikuttava. Spielberg sai Schindlerin listasta myös parhaan ohjauksen Oscarin. Elokuva on miltei kokonaan mustavalkoinen, lukuunottamatta alkua ja loppua sekä joitain tiettyjä yksityiskohtia, kuten erään pikkutytön takki. Schindlerin lista kertoo koruttomasti holokaustin kulusta, joka on eittämättä ihmishistorian pahin kansanmurha.

Gladiator

Hieman uudempi teos on Ridley Scottin vuonna 2000 ohjaama Gladiator, joka kertoo roomalaisen kenraali Maximuksen kohtalosta. Maximus joutuu kohtalon ivasta armeijan päällikön asemasta orjaksi taisteluareenoille. Elokuva perustuu löyhästi todellisiin historian tapahtumiin, sekä henkilöihin. Pääosaa näytellyt Russell Crowe voitti suorituksestaan parhaan miespääosan Oscarin. Muuten Gladiator kahmi yhteensä viisi Oscaria. Nippelitietona mainittakoon, että Gladiator sisältää yhden elokuvahistorian pisimmistä yhtämittaisista taistelukohtauksista. Elokuva käynnisti historiallisten elokuvien nousukauden. Gladiatorin lipputulot olivat huikeat 450 miljoonaa dollaria.

Forrest Gump

Forrest Gump

Kukapa ei olisi kuullut lausetta ”life is like a box of chocolate”. Kyseinen repla on Winston Groomin romaaniin perustuva Forrest Gump, jonka pääosassa nähtiin mahtava Tom Hanks. Vuonna 1994 valmistunut elokuva kertoo hitaanpuoleisesta ja ystävällisestä miehestä, joka kertoo tarinaansa kaikille ketkä sitä sattuvat bussipysäkillä kuuntelemaan. Forrest Gump on joutunut moneen soppaan vuosien varrella ja niistä suurin osa on myös ihmishistorian mittapuulla merkittäviä. Hän itse ei turhaan ota kunniaa teoistaan, vaan kokee asian menneen sen hetkisen arjen tavoin. Kuuntelija (ja elokuvan katsoja) taas saa hämmästellä ja viihtyä kokemusten parissa. Elokuva sai kuusi Oscaria ja sen lipputulot olivat 677 miljoonaa dollaria. Hyvä suoritus, ottaen huomioon, että leffan budjetti oli vain 55 miljoonaa.

Sound of Music

Hieman kevyempää viihdettä tarjoaa musikaali Sound of music, joka pelasti valmistuttuaan vuonna 1965 talousvaikeuksista kärsineen 20th Century Foxin. Leffa sijoittuu toisen maailmansodan aikaan. Nunnakokelas Maria lähetetään von Trappin perheen kotiopettajaksi. Perheen isä on jäänyt leskeksi ja on kovaa kuria pitävä natsiarmeijan kapteeni. Marian lempeämmät kasvatuskeinot eivät ole isän mieleen, mutta vähitellen asenne muuttuu. Ja kuten jokaisessa kunnon elokuvassa, tässäkin lopulta paetaan natseja – sekä lauletaan. Elokuvassa esitettävät laulut ovat varmasti katsojallekin tuttu. Aiemmin vain ei ehkä ole ollut hajua, mistä laulu oikeastaan alun perin on. Monessa peruskoulussa on taatusti laulettu musiikintunneilla muun muassa Edelweissia, Do-Re-Mi:ta sekä Mikä voi olla sen mukavampaa. Sound of musicia katsellessa kuluu popcornia, sillä sen kesto on miltei kolme tuntia.

Tuulen viemää

Tällä listalla on vielä mainittava ehkä yksi elokuvahistorian upeimmista pätkistä, nimittäin vuonna 1939 valmistunut spektaakkeli Tuulen viemää. Se perustuu kolme vuotta aiemmin julkaistuun Margaret Mitchellin romaaniin. Syy miksi Tuulen viemää on niin mahtava, on se, että 214 minuuttia kestävä elokuva on väritetty käsin. Se tarkoittaa aikamoista määrää kuvaruutuja! Tuulen viemää on myös edelleen suhteessa eniten tuottoa tehnyt leffa ja Oscareita se keräsi kahdeksan kappaletta.